2010 m. lapkričio 5 d., penktadienis

KKT 7

Žumaras

Tai vienas labiausiai naudojamų kilimo virve prietaisų. Kaip rašo pats gamintojas, tai komfortiškas, efektyvus,  ergonominis, lengvai naudojamas ir t.t. Bet faktas, kad jis pats nieko nedaro. Siūlyčiau paskaityti jo instrukciją, kad susidarytų pagrindinis vaizdas kaip/kada teisingai jį naudoti.

Bendra ir svarbu

Visiems pakilimo būdams bendra, kad jei yra vienas pakilimo prietaisas, jis turi būt prisegtas prie savisaugos ūso, jei pakilimo schemoje yra du prietaisai, tai ir vienas ir kitas turi būti prisekti prie savisaugos ūsų (pvz. kilimas su dviem žumarais),naudojant žumarą ir blokavimo įtaisą, žumaras taip pat prisegtas prie savisaugos ūso. Ir vienas kilimo įtaisas turi būti pilnai apsaugotas (pvz. viršutinis žumaras su čiuptuku ir karabinu nuo laužimo).

Kilimas su žumaru ir čiuptuku pėdai

Tokio kilimo schema nesudėtinga, bet ir pats kilimas lėtas ir sunkus, todėl pritaikomas tik kai reikia lipti nedidelius atstumus.

Svarbūs dalykai yra čiuptukas virš žumaro, prikabintas prie apatinio žumaro karabino. Jis kilimo prietaiso sulūžimo atveju išgelbėtų mus nuo kritimo. Karabinas žumaro viršuje, reikalingas, kad virvė kabintųsi, nelaužytų žumaro, kai pavargę bet kaip imam stumti jį į viršų. Savisaugos kilpa, jungianti žumarą ir apraišus, turi būti tokio ilgio, kad pakėlę šiek tiek sulenktą ranką ranka, nesunkiai pasiektume kilimo prietaisą.
Pats kilimo procesas vyksta taip: atsispiriam nuo pėdos kilpos ir pakeliam žumarą iki viršaus, tada pasikabiname ant jo, pėdos kilpą pakeliame aukštyn ir vėl atsispiriam nuo pėdos kilpos, pakimbam, pakeliam pėdos kilpą ir t.t. Judam aukštyn lėtai ir sunkiai, bet vis tik judam :) Tai kilimo būdas, kurį turime mokėti geriausiai.

Kilimas su dviem žumarais

Šis kilimo būdas yra vienas iš greičiausių. Schema tokia:
 
Viršutinis ir apatinis žumarai per saugos kilpas pritvirtinti prie apraišų, taip pat prie apatinio pritvirtintos kilpos pėdoms, mūsų bandytu atveju naudojome tik vieną kilpą pėdai. Čia labai svarbu teisingai parinkti visų kilpų, savisaugos ūsų ilgius. Viršutinis žumaras turi būti lengvai pasiekiamas iškėlus ir šiek tiek sulenkus ranką (kabant apraišuose). Nereiktų pamiršti ir karabinų kilimo įtaisų viršuje ir čiuptuko virš viršutinio prietaiso.

Kilimas su žumaru ir kroliu

Tai lengviausias pakilimo būdas. Jį labiausia naudoja speleologai ir tie, kam nuolat reikia kilti/leistis, atlikti kažkokius darbus ir t.t. Schema tokia:


Krolis tvirtinamas kuo tvirčiau prie apraišų (patogiausia prie viršutinių) ir virvute už kaklo, kad tiesiantis keltume jį į viršų, abi pėdos pėdų kilpoje. Kilimas principu tūpt/stot.Pradžioje, keliant krolį, reikia suspausti virvės galą kojomis, nes kol virvės mažai, krolis kelia ją su savimi.

Kilimas su žumaru ir blokavimo įtaisu

Kaip blokavimo įtaisas tinkamas GRIGRI. Tai irgi gana lengvas kilimo būdas ir patogus tuo, kad nusileidimui tereikia žumarą nuimti nuo virvės. Svarbu, kad žumaras turi būti prisegtas prie savisaugos ūso, GRIGRI prie apraišų. Schemutė:

Kilimui reikia pasitreniruoti ir suderinti kojų ir rankų veiksmus, kaip ir kiekvienu kitu atveju.

Kilimas per kampą...

Jau greitai...


Įspėjimas: šis straipsnis skirtas asmeniniams tikslams, vien juo vadovaujantis nerekomenduojama  lipti į medžius, kalnus ir t.t. Jei yra klausimų- eikite į kursus arba klauskite specų.

2 komentarai:

  1. Labai norėtųsi paskaityti apie kilimą per kampą :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Taigi rašo, kad bus greitai, kantrybės biški.

    AtsakytiPanaikinti