2010 m. lapkričio 2 d., antradienis

KKT 5

Kas bus

1. Sužinosime apie naujus prietaisus.
2. Nusileidimas per kampą.
3. Savisauga ir kritimo faktorius.

Kiti saugojimo ir nusileidimo prietaisai

Šiame skyriuje bus aptarti Petzl firmos prietaisai, bet panašaus veikimo prietaisus gamina ir kitos firmos.

Saugojimo prietaisai:
Nusileidimo prietaisai:
Prietaisu suskirstymas į saugojimo ir nusileidimo labiau teorinis, praktiškai ir vienais ir kitais galima ir saugoti ir leistis ir dar kitaip panaudoti.
Siūlyčiau perskaityti kiekvieno nusipirkto prietaiso instrukciją, nes bent jau Petzl'as  joje pateikiau daug naudingų patarimų kaip naudoti tą prietaisą. Dauguma mano naudojamų paveiksliukų yra kaip tik iš instrukcijos.

Reverso 3

Trumpai pasakius, tai saugojimo ir nusileidimo prietaisas.

Gamintojo filmukas kaip naudoti šį prietaisą.
Gamintojo filmukas kaip saugoti su Verso/Reverso.
Reverso 3 naudojimo instrukcija.


Reverso 3 tvirtinimas prie apraišų:


Saugojimas su Reverso 3:


Saugojimas stotyje. Šiuo atveju prietaisas veikia kaip auto blokuojantis smūgio atveju. Po blokavimo jį reikia "atrakinti":


Nusileidimas su Reverso 3:
Norint pilnai suprasti kaip teisingai naudoti Reverso 3 skaitome gamintojo  instrukciją.


GRIGRI

Sunku ir aprašyti koks tai super duper prietaisas:) Gal tik kiaušinienės jis neiškeps, bet...
Tai saugojimo prietaisas su automatiniu virvės blokavimu. Kritimo atveju jis automatiškai blokuoja virvę, taip sustabdantis ir išlaikantis vietoje krentantį. Žinoma šio prietaiso panaudojimo ribos daug platesnės. Jį galima naudoti ir leidžiantis, įtempiant virves, užkeliant sunkius daiktus, pasikelti trumpais atstumais ir t.t.

Filmukas kaip saugoti su GRIGRI.
GRIGRI naudojimo instrukcija.

Virvės įrišimas į GRIGRI ir jo tvirtinimas prie apraišų:
Saugojimas su GRIGRI:

Norint pilnai suprasti kaip teisingai naudoti GRIGRI skaitome gamintojo instrukciją.
Reikia pastebėti, kad kuo įtaisas sudėtingesnis, tuo daugiau reikia laiko jį suprasti ir teisingai naudoti.

STOP

Kaip rašo pats Petzl'as, tai vienas iš populiariausių nusileidimo prietaisų pasaulyje. Automatinio blokavimo sistema leidžia lengvai sustoti, keisti poziciją ant virvės. Gali būt naudojamas pasikėlimui nedideliais atstumais, saugant, keliant daiktus ir t.t. Dar vienas privalumas, kad turi keičiamas dalis.

STOP naudojimo instrukcija.

Prietaiso įsegimas į apraišus:
Greitas prietaiso blokavimas ilgesniam sustojimui ir saugus blokavimas ilgesniam sustojimui (kada reikia atlikti kažkokius darbus kabant ar pan.):


Lipimo virve palenginimo sistema naudojant STOP arba GRIGRI stabdymo prietaisus:

Nepatingėkime dar kartą perskaityti instrukciją, joje tikrai daug naudingos informacijos.


Nusileidimas per kampą

Nusileidimas per kampą ypatingas, nes reikia nusileisti taip, kad virvė nesitrintų į jį ir nebūtų pažeista. O pažeisti virvę labai lengva, kampas gali net perpjauti ją.
Esminis dalykas tokiame nusileidime, kad reikia kuo ilgiau leistis ištiestomis kojomis (b), kol virvė beveik pasiekia kampą. Tada reikia atsargiai pritūpti (c), kad virvė "gražiai" nusileistų ant kampo ir lėtai bei atsargiai sulenktomis kojomis leistis toliau. Negalima siūbuoti į šalis, daryti staigių judesių. Tik kai jau daug žemiau nusileidę (d), galime vėl ištiesti kojas ir taip baigti leistis. Viso leidimosi metu, svarbu leistis taip, kad virvė nesitrintų į kampą, nes palyginus menkas trynimasis gali smarkiai ją pažeisti.


Savisauga ir kritimo faktorius

Kopiant virvėmis ir naudojant dinamines virvės labai aktualus dydis yra kritimo faktorius. Tai kritimo atstumo iki virvė pradeda įsitempti ir bendras virvės ilgio, sugeriančios kritimą, santykis. Kritimo faktorių galima užrašyti formule:
Čia R - kritimo faktorius, l - kritimo atstumas iki virvė pradeda įsitempti, r - bendras virvės, sugeriančios kritimą ilgis.

Kuo kritimo faktorius didesnis, tuo sunkesnes pasekmes patiria krentantis žmogus.

Aiškiai ir iliustruotai kritimo faktorius paaiškintas www.ukclimbing.com svetainėje. Pora paaiškinančiu iliustracijų iš šio puslapio:


Šiu atveju žmogus krenta 2 metrus, o virvės ilgis nuo viršutinio savisaugos taško 10 metrų. Kritimo faktorius šiuo atveju yra 10/2=0.2 Taigi labai "minkštas" kritimas.


Šiuo atveju žmogus krenta 6 metrus ir sugeriančios virvės ilgis tik 3 metrai. Gauname kritimo faktorių 2. Tai didelis faktorius, kritimas "kietas". Jei saugotojas per lėtai sureaguoja ir vėliau sustabdo kritimą, gaunasi dar didesnis kritimas ir dar didesnis ir pavojingesnis kritimo faktorius.

Iš viso to seka, kad savisaugai reikia pasirinkti kuo aukščiau esančius taškus. Jei tik yra galimybė per ištiestos rankos ilgį prisisegti prie savisaugos, tai ir reikia netingėti ir prisisegti.

Įspėjimas: šis straipsnis skirtas asmeniniams tikslams, vien juo vadovaujantis nerekomenduojama  lipti į medžius, kalnus ir t.t. Jei yra klausimų- eikite į kursus arba klauskite specų.

1 komentaras: