2010 m. spalio 19 d., antradienis

KKT 2

Tikslas

1. Pasikartojam mazgus
2. Užduotys su mazgais
3. Apraišai
4. Saugos principai:
             a) savisauga
             b) sauga


Karabinas
Karabinas - metalinė uždaroma jungtis. Yra visokių formų, dydžių, su įvairiausių sistemų vartais t.y. fiksuojantys - su mova arba be jos. Fiksuojantys karabinai būna paprasti ir automatiniai. Pagrindiniai parametrai: stiprumas ilga ašimi,  stiprumas atidaryta ilga ašimi, stiprumas trumpa ašimi. Karabino dydis, jo vartų dydis, forma priklauso nuo to, kam jį naudosime.
 
Karabinas prie saugos taško kabinamas taip, kad vartai nesitrintu į sieną. Tas pat ir su atotampa.
Jei ant karabino, atotampos, aštuoniukės ir kt. metalinės įrangos akivaizdžiai jaučiami nutrynimai, įtrūkimai ar kt. pažeidimai, tokios įrangos negalima naudoti.

Atotampa

Atotampa - du karabinai sujungti juosta. Naudojama kabančiai virvei atitraukti nuo sienos, tvirtinimo taško ir t.t. Arba naudoti ne pagal paskirtį, pvz. iš karabino pasidaryti raktų pakabuką, iš aštuoniukės stilingą pakabuką ant kaklo:)


Apraišai

Apraišai - vienas pagrindinių elementų, padedančių mums išsilaikyti ant virvių. Apatiniai ir viršutiniai apraišai. 

Galima pasidaryti apatinius apraišus iš virvės (kai nėra nieko geriau).

Apraišai gali būti su automatinėmis ir neautomatinėmis sagtimis. Neautomatinės kažkuo geriau (nepamenu kuo:), bet asmeniškai man nepatiko, labai daug krapštymosi, kol tinkamai susireguliuoji. Reguliuojant apraišus nereikia per daug susiveržti, bet blogai, jei šlaunų kilpos bus laisvos (krintant vyrams atsiranda tikimybė nusispausti ką nereikia). Girdėjau orientacinę rekomendacija, reikia veržti tiek, kad nesunkiai už kilpos užsikištų du pirštai. Faktas, kad jie neturi nei spausti, nei laisvai kaboti, taip pat turi būti nepersuktos virvelės, pagrindinė kilpa ir t.t.

Apraišai skiriasi laikančiosios kilpos tvirtinimo būdu:
a atveju karabiną prie kilpos galima tvirtinti dviem būdais. Vienu atveju per pagrindinę kilpą, kitu atveju per pagrindinę kilpą ir viršutinę apraišų kilpas. Jei rišame juostą ar virvę, tada ją perneriame per viršutinę ir apatinę (pirma per viršutinę, paskui per apatinę!) apraišų kilpas, pagrindinę paliekame laisvą kitai įrangai.
b atveju visada tik vienas pasirinkimas, viską rišti už vienintelės esančios kilpos.


Pastaba: jei rišam virvę prie apraišų, tai geriau ją rišti tiesiai per apraišų kilpas, o ne tvirtinti per karabiną. Taip pašalinam papildomą sujungimą (karabinas gali pasisukti trumpąją ašimi, lūžti ir t.t.).

Šonuose esančios kilpos skirtos daiktų pakabinimui, o ne savisaugai/saugai!

Petzl'o pamokymai kaip elgtis su apraišais: http://www.petzl.com/en/node/9740
Gana išsamus įrangos žodynėlis http://www.speleo.lt



Saugos principai

Tvarkinga įranga, elgtis taip, kad nepakenkt nei sau nei kitiems, įvertinti situaciją. Neturi būti nereikalingų kabaruojančių aksesuarų, merginom susitvarkyti ilgus plaukus, kad nepapultų į įrangą. Šalmas būtinas, todėl turi būti patogus. Tik užkabinus karabiną būtina užsukti vartus (jei neautomatiniai).

Terminai:
Savisauga - saugiai prie saugos taško prisitvirtinęs ir už savo saugumą atsakingas pats asmuo. 
Sauga - kai asmenį saugo ir už pastarojo saugumą atsakingas kitas asmuo.
Saugos taškas - patikimas, saugiai ir tvirtai įtvirtintas taškas, prie kurio galima segtis savisaugai ar kitiems tikslams.
Sauga yra - saugotojas pasiruošęs saugoti kolegą, kolega gali atsisegti nuo savisaugos taško.
Saugos nėra - saugotojas nepasiruošęs saugoti kolegos.
Savisauga yra - asmuo saugiai prisitvirtinęs prie savisaugos taško.
Savisaugos nėra - asmuo neprisitvirtinęs prie savisaugos taško.


Klasikinė sauga per juosmenį:


Saugojimo veiksmas vyksta taip:
Abu turi būt prisitvirtinę prie savisaugos taškų, prieš tai patikrinę ar teisingai viskas surišta, pritvirtinta, užsidėta ir t.t. Geriausia, kai kiekvienas apžiūri  kolegos įrangą, mazgus ir t.t. 
Saugotojas pasiruošia saugoti saugomąjį (tvirtai atsistoja, laisva virvė tvarkingai guli priešais, virvė turi būt laikoma atsakingai, saugojimo metu nekrapštoma nosis, nekalbama telefonu ir t.t.), kai pasiruošia ir saugo - šaukia "sauga yra!". Saugomasis atsiriša nuo savisaugos taško, šaukia "savisaugos nėra!" ir juda link tikslo. Pasiekęs tikslą prisitvirtina prie savisaugos taško ir šaukia "savisauga yra!", tik tada saugotojas gali atsipalaiduoti, pakrapštyti nosį, pašnekėti telefonu...


Įspėjimas: šis straipsnis skirtas asmeniniams tikslams, vien juo vadovaujantis nerekomenduojama  lipti į medžius, kalnus ir t.t. Jei yra klausimų- eikite į kursus arba klauskite specų.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą